ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΈΣ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΆΥΣΕΙΣ ΧΩΡΊΣ ΚΌΣΤΟΣ
Του Κωνσταντίνου Δημητρίου Καθηγητή Φυσικής Αγωγής.
Πρακτική συμβουλή νούμερο ένα, ποσότητα.
Προετοίμασε την ποσότητα του φαγητού πριν κάτσεις στο τραπέζι. Άσε στην άκρη την παλιά φιλοσοφία του βγάζω όλο το ψυγείο στο τραπέζι και βαλε μέτρο στην ποσότητα του φαγητού σου. Δεν χρειάζεται να έχεις όλη την φέτα στο τραπέζι, όλο το καρβέλι ή το ταψί με τις πατάτες και το κρέας. Μην γελάς γιατί κάτι τέτοιο μου θυμίζει τις γιαγιάδες που θέλουν να σε ταΐσουν λες και έχεις να φας ένα χρόνο. Εφόσον λοιπόν δεν έχουμε κατοχή πλέον βαλε μια μερίδα στο τραπέζι σου, κόψε μια ντομάτα, ένα κομμάτι τυρί και μια φέτα ψωμί. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρεις να χορτάσεις και το καλύτερο να μην ξανά αισθανθείς αυτή την δυσφορία του να μην μπορείς να πάρεις ανάσα μετά το φαγητό, άσε που έχουμε και κρίση, κάνεις και οικονομία.
Ο πιο βασικός λόγος που πρέπει να μετράς την ποσότητα είναι γιατί το ερέθισμα της πληρότητας στο ντεπόζιτο στομάχι δυστυχώς έχει χρονοκαθηστέρηση και η καθυστέρηση αυτή δεν είναι λίγη. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι πρέπει να περάσουν περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάει το σήμα στον εγκέφαλο ότι έχεις χορτάσει. Έτσι λοιπόν με συγκεκριμένη ποσότητα στο τραπέζι μπορεί να έχεις ένα μικρό αίσθημα πείνας όταν αδειάσει το πιάτο αλλά είναι μια σοφή λύση να για έχεις μέτρο στην διατροφή σου.
Κάνε το φαγητό σου σαλάτα.
Είναι από τα αγαπημένα μου πράγματα τις μέρες που έχω κρέας. Το κόβεις κομμάτια και το ρίχνεις μέσα σε σαλάτα. Αν το καλοσκεφτείς λίγο οι μέρες τις εβδομάδας που έχουν κρέας είναι αρκετές, το ξέρω και το ξέρεις, γι αυτούς που θα σκεφτούν ότι αυτό θα το κάνεις μια με δυο φορές την εβδομάδα όπως είναι οι κανονικές διατροφές. Έτσι λοιπόν μπορείς να έχεις ένα γευστικότατο πιάτο με σαλάτα ντομάτα και μέσα σε αυτή κοτόπουλο, μπιφτέκι κομμένο, ακόμα και μπριζόλες σε κομματάκια, τροφές που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της διατροφικής εβδομάδας σου. Γιατί όχι ακόμα και το αγαπημένο σου σουβλάκι την μέρα που θα κανείς την διατροφική σου ατασθαλία ( σκέψου ότι στην ουσία αποφεύγεις το πιτόγυρο άρα δεν υπάρχει ατασθαλία και τρως και ένα, δυο σουβλάκια περισσότερα ).
Ο λόγος που αυτή η τεχνική έχει αποτελέσματα είναι πολύ απλός. Βάζοντας σε ένα πιάτο φαγητό με σαλάτα η ποσότητα του φαγητού αναγκαστικά θα μειωθεί αισθητά. Είναι απίθανο να βρεις τόσο μεγάλο μπολ που να χωρά τόσο μεγάλη ποσότητα εκτός και αν έτυχε να αγοράσεις σκεύη από το ίδιο μέρος με τις στρατιωτικές βάσεις εκπαιδεύσεων νεοσυλλέκτων.
Βάλε το νερό στο τραπέζι.
Από μικρός θυμάμαι την μάνα μου να λέει όχι νερό στο τραπέζι μην φουσκώσεις και δεν φας όλο το φαγητό. Δεν μπορώ ακόμα και σήμερα να καταλάβω με ποιά λογική οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να τρώνε περισσότερο και πως γίνεται ένα κομμάτι από εσένα που το αγαπάς τόσο πολύ να θες να το οδηγήσεις σε λάθος δρόμους. Η λογική αγαπητοί γονείς θα το πάρει σε μπόι αφήστε την στην άκρη γιατί δεν υπάρχει τέτοια λογική, αντίθετα συμβάλετε σε μια κακής ποιότητας ζωής για τα παιδιά σας στο κοντινό μέλλον.
Το νερό λοιπόν είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να φουσκώσεις την ώρα του φαγητού και να μετριάσεις την ποσότητα χωρίς καμιά επιπλέον θερμίδα. Βάλτε λοιπόν το νεράκι στο τραπέζι σας γιατί πέρα από μείωση θερμίδων σώζει και ζωές. Ξέρεις από κάτι μπουκιές που μετά βίας χωρούν στην στοματική κοιλότητα.
Το γλυκάκι.
Την φιλοσοφία “όσο και να έχω φάει πάντα υπάρχει χώρος για λίγο γλυκάκι” άρχισε σιγά σιγά να την ξεχνάς. Επειδή ξέρω όμως ότι η ζάχαρη διεγείρει ορμόνες που σχετίζονται με την χαρά ( τώρα ξέρεις γιατί αυτή η αίσθηση μετά το παγωτάκι ή το σοκολατάκι ) και είμαι και κάλος άνθρωπος που δεν μου αρέσει να στερώ την απόλαυση, μπορείς αυτές τις επιπλέον θερμίδες να τις καταναλώσεις αφού χώνεψες μετά από αρκετή ώρα. Μπορεί η ζάχαρη να είναι “λευκός θάνατος” για το σώμα αλλά τουλάχιστον θα είναι καλύτερο να την καταναλώσεις αφού το θες τόσο πολύ μετά από δυο, τρεις ώρες που έχεις χωνέψει. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνεις να ξαναξυπνήσεις τον μεταβολισμό σου έστω και με ζάχαρη.
Το έχω ξανά πει άλλωστε ότι αυτή είναι η μαγική συνταγή της επιτυχίας που μας δίνει αποτέλεσμα, τα μικρά και συχνά γεύματα. Όχι γεύμα ζάχαρης φυσικά με την παραπάνω περίπτωση να αποτελεί την εξαίρεση της μιας φοράς που θα το θες το γλυκάκι σου και δεν θα μπορέσεις κάνεις και τίποτα να σε σταματήσει από αυτό.