Η ΣΗΜΑΣΊΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΊΝΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΊΣΜΟ ΜΑΣ
Του Κωνσταντίνου Δημητρίου Καθηγητή Φυσικής Αγωγής.
Η πρωτεΐνη λοιπόν είναι ένας χημικός δεσμός από άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο. Αυτά τα τέσσερα στοιχειά συνδυάζονται σε ποικίλες δομές και ονομάζονται αμινοξέα.
Τα αμινοξέα αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα απαραίτητα για τον οργανισμό και τα μή απαραίτητα, με τα απαραίτητα να είναι 9 και τα μη απαραίτητα είναι 11. Μην σκεφτείτε τώρα ότι τα μή απαραίτητα δεν πρέπει να τα λαμβάνουμε, απλά το σώμα μας έχει την δυνατότητα να τα δημιουργεί μόνο του μέσα από κάποιες χημικές διαδικασίες και να εξασφαλίζει την αυτάρκεια τους στο σώμα μας.
Δεν θα μπώ σε επιστημονικές αναλύσεις για αυτά τα στοιχειά του τύπου αν η θρεονίνη είναι απαραίτητη ή η αλανίνη μη απαραίτητη στο οργανισμό αλλα στο να δούμε και να μάθουμε σε ποιες τροφές υπαρχουν. Τα πράγματα είναι απλά, η ζωική πρωτεΐνη και οτι προέρχεται απο κρέας περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Τα παρέχει επίσεις και σε μεγαλύτερες ποσότητες απο ότι η φυτική και σε σωστή αναλόγια. Καταναλώνοντας λοιπόν κρέας και τα ζωικής προέλευσης προϊόντα στην καθημερινή σου διατροφή λαμβάνεις όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι. Αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να τρώς μόνο κρέας καθώς έχεις ανάγκη και τον συνδιασμό της φυτικής πρωτείνης απο τα όσπρια και τα λαχανικά.
Αυτή η συνθέτη χημική δομή λοιπόν είναι ότι πολυτιμότερο για το ανθρώπινο σώμα έχοντας μια ευρεία ποικιλία των φυσιολογικών λειτουργιών.
Το βασικότερο όλων για την πρωτεΐνη είναι η δομική λειτουργία της, όλα τα ζωτικά συστατικά όλων των κυττάρων του σώματος σχηματίζονται από πρωτεΐνες. Το πίο απλό παράδειγμα είναι οι μυϊκές ίνες, τα νύχια, τα μαλλιά και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς πάνω στο σώμα σου είναι δημιουργία της πρωτείνης.
Άλλη λειτουργία είναι το ανοσοποιητικό. Η πρωτεΐνη έχει και εκεί σημαντικό ρολό φτιάχνοντας τα αντισώματα. Σκέψου λοιπόν πόσο καλύτερο είναι ένα δυνατό ανοσοποιητικό που θα στέλνει τα μικρόβια σπίτι τους μόλις επιχειρήσουν να εισέλθουν στο σώμα σου έχοντας καθημερινά την κατάλληλη πρόσληψη στη διατροφή σου.
Η πρωτεινες έχουν ακόμα αρκετές λειτουργιές που συμβάλουν στην σωστή λειτουργία του σώματος.
Τέτοιες είναι η ενζυμική λειτουργία, η ορμονική και νευροδιαβιβαστική λειτουργία με την πρωτεΐνη να σχηματίζει διαφορές ορμόνες όπως η ινσουλίνη άλλα και διάφορους νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτόνη. Τέλος η πρωτεΐνη συμβάλει στην ρύθμιση του ph, των υγρών του σώματος άλλα και στην ενεργεία. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η πρωτεΐνη πρέπει να αποτελεί βασικό συστατικό στην καθημερινή μας διατροφή και με μία λέξη θα λέγαμε πως η πρωτείνη είναι η πηγή της ίδιας της ζωής.
Αν είσαι χορτοφάγος πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά τα διατροφικά μονοπάτια ώστε να τρώς όλα τα θρεπτικά συστατικά που στερείσαι από το κρέας και δεν μπορείς να πάρεις από τις φυτικές πρωτεΐνες. Ο συνδυασμός κάποιων τροφών θα σου δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα ακόμα και αν απέχεις από το κρέας.